Află cum poți preveni îmbătrânirea prematură a tenului

Știai că razele ultra-violete sunt un accelerator real al îmbătrânirii pielii? Deși este cel mai bun prieten al nostru, și face posibilă viața pe Terra, soarele este cel mai mare inamic când vine vorba de îmbătrânirea prematură a tenului.

Fiecare om are propriul său patrimoniu genetic, prin urmare nu toți îmbătrânim la fel. Cel mai bun exemplu este Keanu Reeves și tenul lui perfect ce pare să nu îmbătrânească. Nu sunt puțini cei care se întreabă dacă cumva este nemuritor sau cel puțin un călător în timp. Cu toate acestea, s-a demonstrat că mai mult de 50% din îmbătrânirea pielii se datorează mediului și comportamentului nostru! Prin urmare, este posibilă întârzierea apariției semnelor de vârstă prin acțiunea asupra anumitor factori externi, cum ar fi expunerea la soare.

Soarele acționează pozitiv asupra corpului nostru, participând la sinteza vitaminei D în organism, pentru care avem nevoie de o expunere zilnică de 10 minute. Nu mai mult! 10 minute zilnic sunt suficiente pentru ca organismul nostru să își sintetizeze vitamina D necesară. Tot razele ultraviolete sunt și cauza bronzării, deoarece stimulează fabricarea melaninei, o moleculă care pigmentează pielea. Razele UVB sunt direct responsabile de arsurile solare și iritații iar razele UVA acționează mai adânc și pe termen lung.

Razele UVA

Prin reacția cu pigmenții deja prezenți în piele, razele UVA ne bronzează, dar un bronz care nu durează. Când ajung în dermă, ele duc la producerea radicalilor liberi și modifică membrana celulelor cutanate, dar și ADN-ul lor. Astfel, pe lângă riscurile de cancer, ele sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Tot razele UVA acționează și pe moleculele de colagen și elastină care conferă pielii proprietățile elastice.

Razele UVB

Razele UVB activează sinteza melaninei, pigment de protecție a pielii și cea care este responsabilă pentru bronzul „real”, cel care durează câteva săptămâni. Dar aceste raze pot provoca arsuri solare și eritem solar dacă expunerea la soare nu se face treptat și nu se folosește o cremă cu protecție SPF, special dezvoltată pentru a proteja pielea de acțiunile nedorite ale razelor ultraviolete.

Tot razele UVB sunt responsabile și pentru apariția petelor solare care afectează toate tipurile de piele. Petele solare nu apar la aceiași vârstă sau în același timp pentru toată lumea, patrimoniul genetic al fiecăruia ne face să reacționăm diferit și să dezvoltăm petele solare diferit. Pielea deschisă la culoare este astfel mult mai puțin înarmată pentru a se apăra împotriva razelor UV decât cea închisă. Însă, mai devreme sau mai târziu, pielea expusă a soare fără protecție SPF va dezvoltata inesteticele pete.

Rolul soarelui în îmbătrânirea pielii

Razele ultraviolete accelerează îmbătrânirea pielii deoarece afectează celulele prin modificarea membranei și ruperea lanțului lor de ADN. Bineînțeles că organismul are un sistem de reparare a ADN-ului, dar acesta devine ineficient odată cu înaintarea în vârstă. Pe parcursul vieții, cu cât expunerea la soare este mai frecventă, cu atât sistemul de reparare al ADN-ului pielii devine mai ineficient.

Celulele, care nu mai pot funcționa corespunzător, încep să producă mai puțină melanină, colagen și elastină. Pielea devine fragilă, devine mai subțire, mai uscată, mai puțin elastică și apar ridurile. Petele apar datorită unei supraproducții de melanină de către melanocite, tot din cauza expunerii prelungite la soare.

Daunele provocate de către soare sunt atât de devastatoare pentru piele încât soarele este considerat cel mai important factor extern implicat în îmbătrânirea pielii dintre toți.

Sistemul de clasificare Glogau a fost dezvoltat pentru a măsura în mod obiectiv severitatea ridurilor. Clasificarea Glogau descrie evoluția semnelor de piele cauzate de soare pentru a se putea alege cu o mai mare ușurință procedurile cele mai potrivite pentru tratamente.

• în etapa 1, de la 28 la 35 de ani, foto-îmbătrânirea este ușoară. Textura pielii devine discret neclară și pielii îi poate lipsi strălucirea. Nu există încă slăbiciunea pielii, apar doar câteva linii fine.
• în etapa 2, între 35 și 50 de ani, foto-îmbătrânirea este moderată. Apare lentigo (petele brune/maronii ale pielii). Keratozele (îngroșarea pielii) nu sunt vizibile, dar sunt perceptibile la atingere. Nu există încă, sau prea puțin, slăbiciunea pielii. Apar riduri superficiale. Anomaliile de circulație și de pigmentare sunt ușoare.
• în etapa 3, între 50 și 65 de ani, foto-îmbătrânirea este avansată. Keratozele sunt vizibile: vorbim despre hipercromie(pigmentarea exagerată a pielii). Slăbiciunea pielii este moderată și ridurile sunt vizibile. Anomaliile de circulație și de pigmentare sunt însemnate.
• în etapa 4, între 65 și 75 de ani, foto-îmbătrânirea este severă. Ridurile sunt însemnate și apar keratozele actinice (sau keratozele solare, îngroșarea pielii datorită soarelui). Slăbiciunea pielii este remarcabilă și ridurile sunt profunde și difuze. Anomaliile de circulație și de pigmentare sunt serioase.

Această evoluție, oricât de inevitabilă, poate fi întârziată considerabil dacă se iau măsuri de precauție împotriva acțiunii soarelui.

Ce e de făcut?

În primul rând, evitarea expunerii la soare este cel mai important pas. O piele bronzată excesiv nu este o piele sănătoasă și bronzul nu este necesar. Cu cât posibil reducem expunerea la soare, reducem și efectele nocive ale acestuia asupra pielii noastre.

Cremele cu protecție SPF sunt următorul pas extrem de important în lupta cu îmbătrânirea prematură provocată de către soare. Cremele cu protecție SPF are trebui folosite în tot timpul anului, chiar și când afară este înnorat – razele UVB trec cu ușurință prin plafonul de nori și ar trebui alese în funcție de nevoi și sensibilități. Cu cât procentul de protecție este mai mare cu atât mai bine. Pentru ten ar trebui folosit, zi de zi, minim o cremă SPF 50. Oferta de pe piață este extrem de variată și cu siguranță veți găsi produsele potrivite.

Înainte și după expunerea la soare este ideal să efectuăm tratamente faciale anti-age și de hidratare, cum sunt mezoterapiile, pentru a ajuta pielea să nu se deshidrateze și pentru a-i da un boost de vitamine și minerale atât de necesare.

Atunci când este soare afară și nu putem evita expunerea, utilizarea unei pălării cu boruri mari și a ochelarilor de soare este extrem de importantă. Cel mai bun tratament împotriva îmbătrânirii premature provocate de către soare este prevenția!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *